Dansk ungdomsprojekt vinder prestigefuld titel
ved Den Europæiske Ungdomsuge
 

Af Pia Hegner, IU –Styrelsen for International Uddannels

Den Europæiske Ungdomsuge er netop afsluttet i Bruxelles med uddeling af priser, European Youth Awards, til de 7 bedste projekter gennemført med tilskud fra EU-programmet Aktive Unge

Et dansk projekt fra Esbjerg Ungdomsskole vandt i kategorien ”Bedste samarbejde med EU's nabopartnerlande”.

Projektet var en ungdomsudveksling, der foregik i Cheboksary, en mindre by 12 timers rejse øst for Moskva, med deltagelse af unge fra Danmark, UK og Rusland. Idéen med udvekslingen var at vise deltagerne, at frivilligt arbejde til gavn for lokalsamfundet er en måde at tage del i samfundet på, og at det nytter noget.

Cheboksary ligger ved Volga, og oprydning langs flodens bredder var et af de frivillige projekter, som de unge kastede sig over. Men de nøjedes ikke med selv at rydde op. De arrangerede også de lokale unge i fremtidige grupper, der kunne videreføre opgaven, når de var taget hjem igen.

Derudover lavede de aktiviteter for børn og unge på et børnehjem, i en ungdomsklub og på en skole. Da de unge opdagede, at skolen manglede en bus, arrangerede de fluks en indsamling ved at spille musik i det lokale indkøbscenter.

“Det var et rigtig godt projekt, så jo nærmere vi kom til prisoverrækkelsen, jo mere begyndte jeg at tro på, at vi kunne vinde”, siger Malene Frosch Langvad, en af de unge, der deltog i projektet.

Malene var imponeret over den storslåede ceremoni, men temmelig uimponeret over at skulle modtage prisen fra selveste EU-kommisær Jan Figél. “Han er jo bare en helt almindelig person. Han hedder endda det samme som min far til fornavn, så det var lidt sjovt.”

Den anden unge deltager fra Esbjerg Ungdomsskole, Mette Knoth Sørensen, blev meget glad over, at de vandt – og en smule overrasket: “Andre har arbejdet med handicappede og den slags. Vi har jo bare været sociale”, siger hun, men tilføjer dog: “Selvfølgelig viste vores projekt jo, at det kan lade sig gøre for en flok helt unge, at gå ind i et lokalesamfund og virkelig gøre en forskel. Det tæller jo egentlig også for noget”.

Projektlederen fra Esbjerg Ungdomsskole, Flemming Jørgensen, er også meget stolt. Men han havde dog set det danske projekts sejr komme: “Jeg regnede med, at vi ville vinde. Ikke kun på grund af projektets tema, men nok mest fordi vi samarbejdede med russere”, siger han.

“Det er rigtig dejligt at ens arbejde bliver påskønnet. Mange var skeptiske, da de hørte om projektet. De mente det ville være umuligt at arbejde sammen med russere. Denne pris viser, at ikke kun er det muligt at arbejde sammen, det er også muligt at lave et virkelig stærkt projekt sammen”, siger Flemming Jørgensen, som benyttede lejligheden til at dele sine russiske partneres visitkort ud til interesserede.

Nr. 2 fra venstre, Malene Frosch Langvad, Mette Knoth og Flemming Jørgensen.

Yderst til højre i bagerste række, ses EU-kommissær for uddannelse, kultur og ungdom, Jan FigelSenest opdateret 17.06.2015 14:27 af TK